Keburukan hibah takaful

Keburukan Hibah Takaful

Sering kali agent takaful akan menceritakan tentang kehebatan manfaat hibah takaful masing- masing. Namun tahukah anda semua, ada juga keburukan hibah takaful (plan polisi) yang tidak diceritakan oleh agen dengan terperinci. Sebelum itu ketahui makna asas hibah takaful.

Hibah Takaful

Hibah bemaksud hadiah,hibah takaful pula adalah hadiah (pampasan kematian) melalui sijil takaful yang akan diberikan sejumlah pampasan kepada orang yang tersayang (penama) tanpa wasiat & tidak tertakluk kepada hukum faraid jika pemegang takaful itu meninggal dunia,

Kebaikan Vs Keburukan

Antara Kebaikan Hibah Takaful

  •  Penama adalah penerima mutlak.
  • Pampasan tidak perlu melalui prosedur wasiat atau faraid yang rumit & makan masa yang panjang. Pengurusan harta selepas kematian sangat kompleks menyebabkan harta dibeku terlalu banyak menurut portal UTUSAN Malaysia. RM 90B harta tidak dituntut.
  • Mengelakkan konflik keluarga (perebutan) pampasan,kerana hibah tidak boleh dipertikai & penama akan mendapat pampasan penuh dengan lebih cepat.
  • Penama boleh diletakkan atas nama sesiapa sahaja walaupun individu tersebut tidak berhak dalam faraid.
  • Tiada keperluan kos guaman untuk pengurusan Hibah Takaful.

Antara Keburukan hibah takaful.

  • Plan yang dilindungi tidak menyeluruh terutama berkaitan sakit kritkal.
  • Bayaran bulanan yang tinggi tanpa faedah yang sepatutnya
  • Bayaran caruman bulanan yang tiada simpanan(cash value)

Namun begitu, Plan HL MSIG ada tawaran plan hibah yang sangat menarik. Di pihak kami, perlindungan hibah yang menyeluruh termasuk simpanan.

Tambahan pula, ada juga yang bertanya mengenai manfaat kematangan yang mana, caruman akan DIKEMBALIKAN sepenuhnya jika sudah melepasi tempoh matang.

Dalam situasi ini, pihak pencarum hibah tiada kerugian langsung. Duit yang dicarum boleh dianggap sebagai simpanan. Kemudiannya, berlakunya musibah seperti kemalangan atau kematian, jumlah pampasan akan dibayar mengikut jumlah yang disetujui dalam polisi. keburukan hibah takaful tiada berlaku disini.

JIka anda nak ketahui Plan Hibah yang terbaik dan bersesuaian dengan bajet anda. Boleh klik link disini untuk sebut harga atau terus tekan number whatsapp diatas.

Promosi

Medical Card 1 Juta

Mengikut umur

Hibah Gerenti Lulus Umur 40 tahun

Jika matang wang anda dikembalikan
ada sakit lulus
Artikel lain